تلویزیون یک وسیله خانگی است که به طور فزاینده ای مورد استفاده قرار می گیرد بنابراین آشنایی با مشخصات تلویزیون و انواع ویژگی های موجود در آن می تواند در خرید تلویزیون موثر باشد. از آنجا که هر برند و یا شرکت سازنده تلویزیون از مشخصات متفاوتی در تلویزیون ها استفاده می کند، در این نوشته قصد داریم راهنمایی جامعی را برای خرید تلویزیون ارائه دهیم تا با استفاده از آن بتوان بهترین تلویزیون مورد نیاز خریداری شود.
تلویزیون از چه اجزایی تشکیل شده است؟
تلویزیون از اجزا و عناصری مختلف تشکیل شده است که تماما به صورت مکمل هم کار می کنند تا تصویر و صدا به بهترین نحو ممکن ارائه شوند. در تلویزیون برد نور پس زمینه، برد الکترونیکی( پردازنده، حافظه کوتاه مدت، حافظه بلند مدت، کارت گرافیک و...)، صفحه نمایش با اجزای آن، سیستم صوتی، ورودی و خروجی ها و... استفاده شده است و همه آنها با هم در نهایت یک صدا و تصویر را با کارایی بالا ارائه می دهند. هنگام خرید تلویزیون توجه به عناصر و اجزای تشکیل دهنده بسیار حائز اهمیت است بنابراین لازم است اجزای تلویزیون را تفسیر کنیم.
نور پس زمینه Backlight در تلویزیون
نور پس زمینه در تلویزیون بسیار مهم است و اگر اولین قسمت مهم در تلویزیون نباشد قطعا در دسته دوم قرار می گیرد. دو نوع نور پس زمینه یعنی نور پس زمینه مستقیم Direct و نور پس زیمنه کناریEdge وجود دارند که هر برند و یا شرکت تولید در هر مدل از یکی از آنها استفاده می کند، اما کدام یک بهتر است؟ در واقع نور لازم برای پیکسل ها از طریق برد LED که لامپ ها و یا دیود های نور بر روی آن قرار دارد تامین می شود.در نور پس زمینه Direct یا مستقیم تعداد لامپ ها و یا دیود های نوری بیشتر است و مصرف انرژی هم به همین مناسبت در آنها بیشتر است، بنابراین تعداد بیشتر لامپ LED به معنی ضخامت بیشتر، مصرف بیشتر انرژی و کیفیت تصویر بهتر در تلویزیون است و از آن طرف نور پس زمینه Edge و یا کناری به معنی ضخامت کمتر تلویزیون، مصرف انرژی کمتر و کیفیت تصویر کمتر به نسبت نوع مستقیم و یا Direct است. در مشخصات تلویزیون ها در وب سایت شرکت های سازنده نور پس زمینه با عنوان Blu Type و یا Backlight عنوان می شود و از آن طریق می توان پی برد که نور پس زمینه تلویزیون از کدام نوع است.
فناوری Dimming در تلویزیون
این فناوری وابسته به نور پس زمینه است، Dimming به معنی تاریکی است و در تلویزیون ها از ویژگی برای افزایش کنتراست و افزایش توانایی صفحه نمایش در ارائه رنگ سیاه عمیق استفاده می شود که تاریکی منطقه ای و یا Local Dimming نام دارد. در این فناوری لامپ هایی که بر روی برد LED وجود دارند به صورت گروهی خاموش و روشن می شوند و زون ها و یا منطقه های مستقل را به وجو می آورند. در نور پس زمینه Direct تعداد لامپ های LED بیشتر است بنابراین بیشتر تحت تاثیر این فناوری قرار می گیرد یعنی فناوری Dimming بهتر بر روی آن پیاده می شود چراکه با افزایش زون های مستقل کیفیت و کنتراست صفحه نمایش افزایش می یابد. تلویزیون هایی که این فناوری را دارند به صورت Full Array Local Dimming در مشخصات آنها ارائه می شود.
صفحه نمایش در تلویزیون
بدون شک بعد از نور پس زمینه مهمترین گزینه و عنصر مهم در ارائه تصویر صفحه نمایش است.بسیاری از کاربران تلویزیون آشنایی آنچنانی با صفحه نمایش تلویزیون ندارند،صفحه نمایش همان LCD است و وقتی تلویزیون با صفحه نمایش LCD با نور پس زمینه LED همراه و همگام می شود به آن تلویزیون LED می گویند. هنوز کاربرانی هستند که به تلویزیون های با ضخامت کمتر LED و تلویزیون های با ضخامت بیشتر را LCD خطاب می کنند. LCD یا Liquid Crystal Display یک صفحه از جنس کریستال مایع است که با خط هایی افقی و عمودی به خانه های ریز(پیکسل) تقسیم بندی شده است. صفحه نمایش ها بر حسب آرایش پیکسل ها به دو دسته IPS و VA تقسیم بندی می شوند. صفحه نمایش IPS آرایش پیکسلی عمودی دارد و وقتی جریان در آن برقرار می شود آرایش پیکسل ها در آن افقی می شود که در نتیجه آن میزان روشنایی آن در کناره ها و متناسبا زاویه دی در آنها بیشتر است. در صفحه نمایش VA یا Vertical Alignment ارایش پیکسل ها افقی است و با برقراری جریان عمودی می شوند و نتیجه آن زاویه دید کمتر و کیفیت و کنتراست و روشنایی بیشتر از روبه روی تلویزیون است. این سوال پیش می آید که چطور بفهمیم که تلویزیون دارای کدام نوع از صفحه نمایش است. ساده است تلویزیون های ال جی از صفحه نمایش IPS و تلویزیون های سامسونگ از صفحه نمایش VA و تلویزیون های شرکت سونی و سایر ، بسته به مدل و یا اندازه صفحه نمایش از هر دو نوع صفحه نمایش استفاده می کنند.
پردازنده در تلویزیون
داده های صوت و تصویر توسط پردازنده پردازش شده و بر حسب دیتا و یا داده خروجی میزان رنگ در پیکسل ها انتشار می یابد و درنهایت تصویر بر روی صفحه نمایش ظاهر می شود. انواعی از پردازنده در تلویزیون ها وجود دارد. پردازنده باید دارای سرعت بالا، دقت در پردازش و کیفیت پردازش باشد. هر برند از پردازنده ای خاص استفاده می کند برای نمونه شرکت ال جی از پردازنده Color master، پردازنده a7 هوشمند و پردازنده a9 هوشمند ،شرکت سامسونگ از پردازنده UHD Engine ، Quantum 4K و Crystal 4K و سونی از پردازند X1 Ultimate استفاده میکنند. همه این پردازنده ها کارایی بالایی را دارند و بسته به جدید بودن تلویزیون از پردازنده قوی تر استفاده شده است.
پورت HDMI و ورژن آن
اینکه تلویزیون چه ورژنی از پورت HDMI را داشته باشد بسیار مهم است اما چرا؟ امروزه انتقال داده سرعت زیادی را به خود گرفته است و جدا از آن هر چه داده های انتقالی از منبع تا صفحه نمایش تلویزیون زمان کمتری را طی کنند یعنی سریعتر باشند در نهایت کیفیت تصویر بهتر ارائه میشود چراکه خلاء بین فریم های تصویر از بین می رود و تصویر در نهایت بدون نویز و بلور نمایش داده می شود. آخرین ورژن پورت HDMI برابر با 2:1 است که بسیار جدید است ولی بیشتر تلویزیون ها از ورژن 2:0 استفاده می کنند.