حتما در زمان خرید تلویزیون و یا جستجویی یک مدل از یک برند به واژه هایی چون 4K و یا HDR برخورد کرده اید. بسیاری از خریداران تلویزیون فقط به اولی(4K) توجه داشته و دومی یعنی HDR را نادیده می گیرند. در تلویزیون این دو ویژگی یعنی 4K و HDR می توان تاثیر بسیاری زیادی در کیفیت ارائه شده تصویر دارند. در این نوشته ما این دو را توضیح می دهیم.
4K
درواقع 4K به میزان رزولوشن صفحه نمایش مربوط می شود. در تلویزیون های Full HD میزان رزولوشن برابر با 2 میلیون پیکسل است و در صفحه نمایش و یا تلویزیون 4k این میزان برابر با 8 میلیون پیکسل است. چون رزلوشن صفحه نمایش 8 میلیون پیکسلی 4 برابر رزولوشن 2 میلیون پیکسلی است به آن 4K می گویند. از طرفی در تلویزیون با رزولوشن 32 میلیون پیکسلی کیفیت تصویر 8K نامیده می شود و یعنی 8 برابر رزولوشن قبلی یعنی 4k می باشد. تعداد پیکسل ها در صفحه نمایش، رزولوشن را تعیین می کنند. از طرفی دیگر در راستای افقی تعداد پیکسل ها را اگر بشماریم می تواند بیانگ 4K و یا 8K باشند. در تلویزیون 4K در راستای افقی، تعداد پیکسل ها برابر با 4000 عدد می باشند.
هر چه تعداد پیکسل بیشتر باشد، کیفیت تصویر بهتر ارائه می شود. با زیاد بودن پیکسل ها در صفحه نمایش، در فاصله ای یکسان نسبت به هم قرار می گیرند و می توانند جزئیات بیشتری را نمایش دهند. یک تلویزیون با کیفیت تصویر 4K به نسبت یک تلویزیون با کیفیت Full HD میزان نمایش جزئیات را 4 برابر بیشتر نمایش می دهد.
HDR
HDR یا High Dynamic Range به پردازش دینامیکی داده گفته می شود. یک تلویزیون می تواند 4k باشد اما از HDR پشتیبانی نکند. HDR یک ویژگی فراتر از 4K می باشد و می تواند در تلویزیون Full HD هم باشد. در تلویزیونی که از HDR پشتیبانی می کند، تصویر بهتر و با کیفیت تر ارائه می شود. فرض کنید شما یک تلویزیون 4K دارید و می خواهید فرمت های تصویر را با آن تماشا کنید، اگر تلویزیون دارای قابلیت پشتیبانی از HDR باشد، شما کیفیت تصویر مطلوب تر و بهتری را دریافت می کنید. بعضی از تلویزیون ها دارای ویژگی Active HDR هستند و به صورتی منحصر به فرد، میزان قابلیت HDR به فریم های تصویر اضافه می کنند.
در کنار HDR استانداردی به نام SDR وجود دارد. SDR یا Standard Dynamic Range به محتوایی گفته می شود که پردازش آن ها به صورت استاندارد می باشد.اینگونه محتوا امروزه زیاد هستند. محتوای HDR را می توان در دستگاه های بلوری، کنسول های بازی یا اینترنت یافت. در محتوای HDR میزان تفاوت بین روشن و تیره زیاد است و جذابیت زیادی را در نمایش دارند.
فرمت های HDR
فرمت های HDR دارای 3 دسته هستند. HDR، HDR10 یا HDR10+ و دالبی ویژن فرمت های HDR می باشند. در این میان HDR 10 Pro هم وجود دارد که به مراتب به نسبت HDR10 پیشرفته تر است. دالبی ویژن از همه آن ها کیفیت بیشتری را دارد و بعد از آن HDR10+ و HDR10 قرار می گیرند. برای اینکه تلویزیون این فرمت های را نمایش دهد باید جه ویژگی هایی را داشته باشد؟
تلویزیون باید روشنایی صفحه نمایش بالایی را داشته باشد. روشنایی صفحه نمایش با نیت و یا کاندلا بر متر مربع بیان می شود. هر چه روشنایی صفحه نمایش بیشتر باشد بهتر است. شما وقتی تلویزیون را خریداری می کنید می توانید در این زمینه هم تحقیق کنید. دو تلویزیون که هر دو از دالبی ویژن پشتیبانی می کنند، آن تلویزیون که روشنایی بیشتری را دارد کیفیت تصویر بهتری را به نمایش می گذارد. البته برای نمایش تصاویر HDR عمق نمایش داده در صفحه نمایش مهم است و آن هم همانند روشنایی است. صفحه نمایش 10 بیت به نسبت صفحه نمایش 8 بیت کارایی بیشتری را دارد
کدام تلویزیون ها محتوای HDR را بهتر نمایش می دهند؟
در بازار 4 دسته تلویزیون برحسب نوع فناوری و نورپردازی وجود دارند. تلویزیون های کیولد سامسونگ، تلویزیون های اولد ال جی، تلویزیون های ال ای دی معمولی و تلویزیون های نانوسل ال جی ان دسته های تلویزیونی هستند.
تلویزیون های اولد ال جی کنتراست بی نهایت دارند و هیچ فناوری تا به حال نتوانسته میزان کنتراست آن ها را نمایش دهد. کنتراست در تلویزیون به تمایز و یا تفاوت بین المان های تصویر گفته می شود.
تلویزیون های کیولد نمایش رنگ غنی دارند و روشنایی صفحه نمایش معمولا در تلویزیون های رده بالای این دسته بالا می باشد و از فرمت HDR10+ پشتیبانی می کنند. این تلویزیون کنتراست تلویزیون های اولد را ندارند اما روشنایی آن ها از تلویزیون های اولد بیشتر است.
تلویزیون های نانوسل هم همانند تلویزیون های کیولد هستند. در این تلویزیون ها میزان روشنایی و کنتراست از کیولد و اولد کمتر است اما از تلویزیون های LED معمولی بالاتر می باشد.
تلویزیون های LED معمولی که از نورپردازی Direct استفاده می کنند روشنایی بیشتری را به نسبت تلویزیون های با نورپردازی Edge دارند. اگر در تلویزیون LED معمولی از پنل VA استفاده شده باشد، کنتراست بالا و اگر پنل در تلویزیون IPS باشد روشنایی بالا می باشد.
جمع بندی
نمی توان 4K و HDR را با هم مقایسه کرد چرا که این دو مکمل همدیگر هستند و با هم کیفیت تصویر فوق العاده ای را ارائه می دهند. اگر تلویزیون 4K باشد و از HDR پشتیبانی کند کیفیت تصویر بهتری را ارائه می دهد. HDR در تلویزیون Full HD هم وجود دارد. HDR یعنی همان تفاوت روشنایی و تاریکی که کنتراست هم همان معنی و مفهوم را دارد. تلویزیون های اولد و کیولد برای HDR فوق العاده هستند و بعد از آن ها تلویزیون های با نورپردازی Direct قرار می گیرند. ما رده بندی HDR را به صورت زیر ارئه می دهید.
تلویزیون اولد ال جی: کنتراست بی نهایت و فرمت های دالبی ویژن، HDR10 و HLG
تلویزیون کیولد سامسونگ: روشنایی بالا و فرمت های HDR10+ و HDR10
تلویزیون نانوسل ال جی: نمایش رنگ غنی و کنتراست بالا وفرمت های دالبی ویژن و HDR
تلویزیون LED معمولی با نور پردازی Direct و پنل VA: کنتراست بالا
تلویزیون LED معمولی با نورپردازی Direct و پنل IPS: روشنایی بالا
تلویزیون LED معمولی با نورپردازی Edge و پنل VA: کنتراست بالا
تلویزیون سونی X7500H یکی از مدل های سونی است که از نورپردازی Direct استفاده می کند و پنل آن VA می باشد. این تلویزیون یکی تلویزیون LED معمولی است و در آن از هیچ فناوری استفاده نشده است اما بالاترین میزان کنتراست را در میان تلویزیون های سونی و یا دیگر تلویزیون های موجود در بازار داردو از طرفی از دالبی و دیگر فرمت های HDR به استثنای HDR10+ پشتیبانی می کند.
شما در زمان خرید تلویزیون عمق نمایش داده صفحه نمایش، پشتیبانی از فرمت های HDR و روشنایی صفحه نمایش را مدنظر داشته باشید. البته کاربر اگر به تماشای تصویر در فضای کم نور بیشتر علاقه دارد، کنتراست می تواند جذابیت را افزایش دهد اما اگر تلویزیون در یک فضای بسیار روشن استفاده می شود و شوها و برنامه های تلویزیونی با آن تماشا می شود، روشنایی می توان حرف اول را بزند.