در سال های 2018 و 2019 شرکت های ال جی و سامسونگ تلویزیون های اولد و کیولد را روانه بازار کردند و این تلویزیون ها در زمینه تصویر و صدا، نهایت کارایی و عملکرد را از خود نشان دادند. شرکت ال جی نور پس زمینه را به طور کلی از صفحه نمایش و تلویزیون های خود حذف کرد و شرکت سامسونگ همان صفحه نمایش های LED را ارتقا داد و با گذاشتن صفحه نازک و کاربردی، کیفیت تصویر را در تلویزیون های خود دگرگون کرد. در این نوشته به بررسی تلویزیون های اولد و کیولد می پردازیم و آنها را از لحاظ ارتقا و تفاوت های موجود را بررسی می کنیم.
اولد چیست؟؟
اولد مخفف عبارت organic light-emitting diode و به معنی «دیود ارگانیک گسیل دهندهی نور» است. از لحاظ فنی، نمایشگرهای اولد از لایهای از مواد ارگانیک که بین دو الکترود قرار گرفته است، تشکیل میشوند. اما آنچه یک مصرف کنندهی معمولی کافی است بداند، این است که در نمایشگرهای OLED بر خلاف LCD هر پیکسل خودش نور خود را تأمین میکند. در نمایشگرهای LCD نور صفحه در پسزمینه تولید میشود و با عبور از کریستالهای مایع و سپس فیلتر رنگی، رنگهای متفاوت به خود میگیرد. حال اگر منبع این نور پسزمینه لامپهای LED باشند، تولیدکنندگان روی آن نمایشگر یا تلویزیونِ LCD، نام گمراه کنندهی LED را میگذارند. از آنجایی که OLED-ها (LED-های ارگانیک) نور رنگی را مستقیما تابش میدهند و نیازی به نور زمینه و قطعات نوری اضافه ندارند، میتوان آنها را در ضخامتهای بسیار کم (ضخامت ۵ میلی متری در مدلهای ۶۵ اینچی) تولید کرد. با پیشرفت و تکامل روزافزون فناوری ساخت پنلهای اولد، به نظر میرسد کاهش ضخامت تلویزیون OLED اولد پایانی نداشته باشد؛ تا جایی که LG تلویزیون Wallpaper (کاغذدیواری) خود را با ضخامت تنها ۱ میلیمتر به بازار عرضه کرد.
کیولد چیست؟؟
از آنجا که سامسونگ از تکنولوژی کوانتوم دات در یک پنل LED استفاده میکند، تلویزیونهای جدید خود را QLED نامیده است. به دست آوردن این نام ساده است: Quantom dot + LED = QLED. در واقع کیوالایدی یک فناوری جدید محسوب نمیشود؛ این تکنولوژی در اصل نسل سوم کوانتوم دات در تلویزیونهای سامسونگ است که شما میتوانید نسل قبلی آن را در مدلهای SUHD سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ مشاهده کنید. البته مدلهای جدید QLED 2017 تفاوتهای زیادی با نسل قبلی خود دارند.
مقایسهای کوتاه میان OLEDو QLED
- اولد به معنای دیودهای ساطع کننده نور است.
- کیولد (QLED) بر اساس گفته شرکت سامسونگ، الایدی (LED) دارای نقطههای کوانتومی یا کوانتوم دات است.
- فناوری ساخت اولد (OLED) با فناوری ساخت LCD بسیار متفاوت است.
- کیولد (QLED) در واقع یک نوع LED LCD یا ال سی دی دارای چراخهای ال ای دی است که در آن یک لایه از نقاط کوانتومی به پنل ساندویچی LCD اضافه شده است
- در اولد (OLED)، هر پیکسل قادر به تولید نور است.
- کیولد (QLED) به مانند LCD برای نور مورد نیاز به از نور پس زمینه LED بهره میبرد.
زاویه دید در تلویزیون اولد و کیولد
تلویزیون های اولد نسبت به تلویزیون های کیولد از زاویه ی دید بهتری برخوردار هستند از این رو کیفیت تصویر در مواردی چون رنگ و کنتراست کاهش یافته و بیشتر شما شاهد متمایل شدن کیفیت به سمت لبه یا قسمت بالای صفحه نمایش خواهید بود. در حالی که شدت بین مدل های مختلف متفاوت بوده، بنابراین در هر مدلی زاویه دید موضوع قابل توجهی به شمار می رود. ال جی نوعی پنل LCD را به نام IPS تولید می کند که در زاویه دید عملکرد خوبی داشته و نسبت به پنل های LCD از نوع VA عملکرد بهتری دارند. صفحه نمایش های OLED را می توان حتی در زوال نورانی نمایشگر نیز با زاویه دید قابل توجهی مشاهده کرد و این زاویه به 84 درجه می رسد. اگرچه برخی تلویزیون های هوشمند QLED در زمینه زاویه دید بهبود عملکردی داشتند اما هیچ مدلی همانند یک تلویزیون هوشمند OLED نیست.
OLED و QLED از نظر کیفیت تصویر
تلویزیون OLED بخریم یا QLED؟ مهمترین نکته در خصوص کیفیت تصویر این دو فناوری این است که کیفیت تصویر در تلویزیونهای کیولد متغیر و در تلویزیونهای اولد ثابت است. در تلویزیونهای QLED بهبود کیفیت ارتباط چندانی با نقاط کوانتومی ندارد. تلویزیونهای نوع کیولد که از این نوع LED بهره بردهاند دارای زاویه دید و کیفیت تصویر بهتری هستند. از سوی دیگر، تمامی تلویزیونهای اولد تقریباً دارای کیفیت تصویر مشابه و خارقالعادهای هستند. میان انواع مختلف اولدها هم تفاوتهایی وجود دارد اما بسیار جزئی بوده و به بزرگی تفاوتهای میان کیولدها نیست. تلویزیونهای OLED دارای کنتراست و سطح رنگ سیاه بهتری هستند. سطح رنگ سیاه یکی از مهمترین فاکتورها در تعیین کیفیت تصویر است. در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه تلویزیون OLED بخریم یا QLED باید عنوان داشت که از آنجایی که در تلویزیونهای اولد، هر پیکسل کارکردی جداگانه از پیکسلهای دیگر دارد، برای تولید رنگ سیاه به طور کامل خاموش میشوند و از این رو بهترین کیفیت را در تولید رنگ سیاه به دست میدهد و دارای یک کنتراست بی نهایت هستند. تصویر در تلویزیونهای کیولد، روشنتر است. تلویزیونهای QLED در مقایسه با OLED دارای روشنایی بهتری هستند که در محیط های روشن خود مزیت بسیار بزرگی محسوب میشود.
نقاط قوت نمایشگر های اولد
سبک و نازک
- رنگ های مشکی عمیق تر
- هر پیکسل خودش روشن می شود
- زمان پاسخ دهی سریع تر
نقاط ضعف نمایشگرهای اولد
- اندازه محدود صفحه نمایش: 55 ، 65 ، 75 و بالاتر
- گران قیمت
- میزان درخشندگی 1000 nits
- پیکسل سوختگی.
نقاط قوت نمایشگرهای کیولد
- سفید مطلق
- فوق العاده روشن 2000 nits
- دارای اندازه های مختلف: 49 تا 88 اینچ
- عدم پیکسل سوختگی
نقاط ضعف نمایشگرهای کیولد
- ضخامت نسبتا ضخیم
- زمان پاسخ دهی کندتر
- عملکرد نامطلوب در نمایش رنگ های تیره
در نهایت
هر دو نوع تلویزیون اولد و کیولد از کیفیت تصویر مناسب و معقولی برخوردار هستند و در مقایسه با تلویزیون های LED پیشرفت بزرگی داشته اند تلویزیون های اولد سبک تر باریک تر مصرف انرژی کمتری زاویه دید بهتر و قیمت مناسب تری می باشند کیولدهای نیز دارای مجموعه ای از ویژگی های خاص را به خود اختصاص داده اند و انتخاب بین اولد و کیولد سلیقه یی می باشد هر دو نوع دارای کیفیت عالی می باشند و با خرید هر نوع از فناوری های جدید بهره مند شوید جهت اطلاعات بیشتر و انواع اولد ها و کیولد ها و اطلاع از جدیدترین قیمت ها با ما در مجی کالا همراه باشید.