درگاه HDMI که مخفف عبارت High–Definition Multimedia Interface (به معنی رابط چندرسانهای وضوح بالا) است، رایجترین درگاه برای اتصال تلویزیونها و همچنین بسیاری از نمایشگرهای خارجی و پروژکتورها است. بر اساس نوع کارت گرافیک دستگاه شما یا بورد اصلی تلویزیون شما با تراشه ویدیویی آن، درگاههای HDMI فعلی میتوانند حداکثر رزولوشن 4K را پشتیبانی کنند؛ اما امکان اتصال دو نمایشگر بهطور همزمان به یک درگاه HDMI وجود ندارد. لازم به ذکر است که درگاه HDMI امکان انتقال همزمان صدا و تصویر دارد. تلویزیون های قدیمی فاقد پورت HDMI بودند و با ورود تلویزیون های جدید LCD با کیفیت تصویر بالاتر شاهده وجود درگاهی به نام HDMI در انها بودیم که می توانست با ایجاد پهنای باند بیشتر و در نتیجه انتقال صدا و تصویر با کیفیت تر تجربه ای لذت بخش تر نسبت به قبل را در اختیار کاربران ان قرار دهد. و امروزه بالاترین فرمت موجود HDMI 2.1 نام دارد.HDMI 2.1 توسط کارگروه فنی یا انجمن HDMI توسعه و تولید شده است که متشکل از شرکت ها و تولید کننده های پیشرو در زمینه لوازم الکترونیکی ، تلفن های همراه ، رایانه های شخصی ، و قطعات دیجیتال است که در کنار ان نیز استودیوهای فیلم سازی بزرگ ، لابراتوارهای صوتی و سازندگان تجهیزات صدا است. HDMI 2.1 در حقیقت از مهم ترین ارتقا های استاندارد HDMI تا به امروز است.این فرمت که ابتدا در سال 2017 معرفی شد در چند سال بعد از ان یعنی در سال 2019 توانست در برخی از برترین تلویزیون های وقت مورد استفاده باشد.اما لازمه HDMI 2.1 وجود وضوح تصویر بالاتر و کیفیت صوتی بیشتر بود به همین دلیل تا امروز زیاد مورد توجه نبوده است. HDMI 2.1 تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت پخش برنامه های تلویزیونی و بازی های رایانه ای خواهد داشت.با وجود اینکه هنوز برخی از تلویزیون های موجود نیز فاقد این نوع پورت هستند.HDMI 2.1 یک قابلیت جدید است که باعث تحول در پخش بازی های رایانه ای خواهد شد.این فرمت جدید از HDMI قادر به پشتیبانی از وضوح تصویرهای 8K60Hz ، 8K120Hz و حتی 10K است.
تفاوت ورژن HDMI 2.1 یا ورژن HDMI 2.0
ورژن 2.0 از HDMI دارای پهنای باند 18 گیگابایت می باشد. این ورژن امروزه در همه دستگاه وجود دارد و به صورتی کاربردی ترین ورژن متناسب با محتوای موجود می باشد. این ورژن محتوای 4K را در نرخ 60 فریم در ثانیه انتقال می دهد. ورژن 2.1 دارای پهنای باند 48 گیگابایت است و محتوای 4K را در نرخ 120 فریم در ثانیه و محتوای 8K را در نرخ 60 فریم در ثانیه و محتوای 10K را در نرخ 30 فریم در ثانیه انتقال می دهد. این ورژن به صورت محدود در تلویزیون های بالا رده و یا دستگاه هایی مانند PS5 و Xbox X موجود می باشد.
چگونه می توانیم بفهمیم تلویزیون از HDMI 2.1 پشتیبانی می کند؟
یافتن مدل تلویزیون دارای ورودی های HDMI 2.1 آسان است. میتوانید با مشاهده سایت سازنده و دیدن قسمت مشخصات محصول، یا می توانید پشت تلویزیون را بررسی کنید تا ببینید چه چیزی بالای ورودی های HDMI نوشته شده است، ممکن است حداکثر سرعت تازه سازی 4k را نشان دهد که 4k @ 60Hz” نشان دهنده ورودی HDMI نسخه 2.0 میباشد در حالی که ورودی HDMI 2.1 “4k @ 120Hz” را نشان می دهد و همچنین ممکن است دارای برچسب eARC باشد. HDMI 2.1 یک ارتقا قابل توجه نسبت به HDMI 2.0 است. برای استفاده کامل از ویژگی های آن ، به دستگاه ها و نمایشگری احتیاج دارید که گیرنده و فرستنده هر دو از آن پشتیبانی کنند. در غیر این صورت ، ممکن است برخی از ویژگی های این نسخه را از دست بدهید. در حال حاضر چند تلویزیون با پشتیبانی از HDMI 2.1 وجود دارد و کنسول های جدید بازی نیز از آن پشتیبانی می کنند. این نسخه جدید HDMI امکان رزولوشن و نرخ فریم بالاتر را فراهم می کند که به شما کمک می کند تا یک بازی روان و غوطه وری بهتری داشته باشید.
قابلیت هایی که HDMI 2.1 در اختیار شما قرار می دهد:
1-رزولوشن بیشتر
HDMI قدیمی نهایتا می تواند وضوح تصویر 4K@60Hz را پشتیبانی کند که این مخصوصا برای گیمرها یک محدودیت بزرگ است.اما در عوض HDMI 2.1 می تواند رزولوشن های 4K@120Hz ، 8k@60Hz و یا 10k را نیز برای کاربردهای تجاری و صنعتی نیز پشتیبانی کند.این قابلیت را باید از دو جنبه مورد بررسی قرار داد ، یکی انکه گیمرها می توانند از بازی سریع و روان تر برخوردار باشند و دیگر اینکه فیلم سازان بزرگ نیز می توانند محتوای خود را بر مینای نرخ فریم بالاتر بسازند.
2-eARC
کانال برگشت صدا ARC یکی از ویژه گی هایی است که برای HDMI معمولی در نظر گرفته شده بود و در ان صدا می توانست بین تلویزیون و دستگاه گیرنده دیگر به صورت دو طرفه در حرکت باشد.اما HDMI 2.0 به دلیل نداشتن پهنای باند مناسب ناچار بود صدا را فشرده سازی کند و این نیز در نهایت باعث کاهش کیفیت صدا در حد زیادی می شد.اما اکنون می توانیم با استفاده از پورت HDMI 2.1 صدای با کیفیت و فشرده نشده را مانند دالبی اتمس (Dolby Atmos) دریافت کنیم.به بیانی ساده تر ARC قادر به انتقال تقریبا 1 مگا بایت در ثانیه است در حالی که eARC می تواند انرا در حد چشمگیری تا 37 مگابایت بر ثانیه ارتقا دهد.
3-نرخ تجدید متغیر (VRR)
برخی از بازی های جدید دارای یک نرخ فریم ثابت نیستند و با توجه به چیزی که سازنده در نظر داشته است نرخ فریم می تواند از یک صحنه به صحنه دیگر متفاوت باشد.در تلویزیون دارای اتصال HDMI 2.0 که از VRR پشتیبانی نمی کند در هنگام پخش بازی با نرخ فریم متغیر می تواند ناهماهنگی هایی مانند برش و یا پرش تصویر به وجود بیاید که این اصلا خوشایند نخواهد بود.اما تلویزیون دارای HDMI 2.1 با قابلیت VRR می تواند در هنگام تغیرات نرخ فریم ، خود حدس بزند و فریم های مناسب را در تصویر قرار دهد که در نهایت می تواند در این حالت بازی روان و یک دستی را با وضوح بالا ارایه دهد.
4-انتقال سریع فریم
مدت زمانی که یک فریم از دستگاه پخش کننده یا کنسول بازی به تلویزیون می رسد تاثیر زیادی بر روی کیفیت پخش خواهد داشت.انتقال سریع فریم (Quick frame transport) باز هم یک ویژه گی برجسته برای گیمرها بحساب می اید و این می تواند سرعت عکس العمل گیمر را در هنگام بازی به لحظه برساند.
5-کاهش تاخیر ورودی خودکار (Auto low-latency mode)
یکی دیگر از قابلیت هایی که اتصال HDMI 2.1 به همراه خود دارد پشتیبانی بهتر از حالت کاهش تاخیر خودکار یا به اصطلاح ALLM است.در هنگام اتصال کنسول بازی یا رایانه شخصی به تلویزیون این قابلیت می تواند به محض دریافت سیگنال های ورودی به صورت خودکار تمام پردازش های تصویری و ... را که منجر به تاخیر می شود را غیر فعال می کند و در نتیجه کمترین میزان تاخیر ورودی یا Input Lag را به همراه خواهد داشت.
HDR-6 داینامیک
دامنه داینامیک بالا یا HDR اکنون یکی از مهمترین بهبودهای به وجود آمده در کیفیت تصویر تلویزیونها به حساب میآید، تنها نقطه ضعف دالبی ویژن این است که برخلاف HDR به صورت پولی در دسترس قرار میگیرد و بسیاری از تولیدکنندگان تلویزیونهای مدرن حاضر به پرداخت هزینه لایسنس آن نیستند. HDMI 2.1 عملکرد HDR داینامیک را به سطوحی تازه میرساند و برای مثال شاهد ورژنی داینامیک از HDR10 -تحت عنوان HDR10 Plus- خواهیم بود که HDR بهتر را به تلویزیونها و فرمتهای بیشتری خواهد آورد.
اهمیت ورودی HDMI 2.1
این ویژگی محبوب و پر کاربرد هنوز زیاد در دسترس نیست و تنها در Xbox Series X ، PS5 و برخی از کارت های گرافیک مانند NVIDIA RTX 3080 در دسترس است.امروزه تلویزیون های بالارده نیز اکثراً از این قابلیت پشتیبانی می کنند.بنابراین اگر به گیمینگ بر روی تلویزیون علاقه دارید حتماً به پشتیبانی تلویزیون از این پورت دقت کنید.چرا که برای استفاده از آن حتماً باید تلویزیونی که کنسول را به آن نصب می کنید از HDMI 2.1 پشتیبانی کند.یعنی در صورتی که تنها یکی از این دستگاه ها از آن پشتیبانی کند نمی تواند زیاد برایتان مفید باشد.اما در صورتی که هر دو دستگاه از این قابلیت پشتیبانی کنند انجام بازی برایتان بسیار لذت بخش خواهد بود.
ویژگی های اصلی HDMI 2.1
HDMI 2.1 نسبت به HDMI 2.0 قدیمی ارتقاء بسیاری داشته است و عملکرده فوق العاده ای دارد. HDMI 2.1 ویژگی های جدید را اضافه می کند و حداکثر پهنای باند را که یک کابل HDMI می تواند پشتیبانی کند ، از 18 گیگابیت بر ثانیه به 48 گیگابیت بر ثانیه افزایش می دهد و این بسیار خیره کننده است.
در آخر
با توجه به مطالب ذکر شده متوجه شدیم که HDMI2 بر نوع قدیمی آن برتری دارد و برای استفاده از تمام قابلیت های این اتصال باید هم تلویزیون و هم دیگر دستگاه های مورد استفاده از این قابلیت دو طرفه پشتیبانی کنند. در حال حاضر تلویزیون های زیادی با این قابلیت وجود ندارند و فقط تلویزیون های گران قیمت و بالا رده از پورت HDMI 2.1 برخوردار هستند. کنسول های بازی PS5 و Xbox X نیز از دستگاه هایی هستند که از این اتصال جدید پشتیبانی می کنند و قادر به ارایه فریم ریت بالاتر هستند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید انواع تلویزیون های به روز و قیمت مناسب با ما در فروشگاه اینترنتی مجی کالا همراه باشید.
لیست بروزترین قیمت های انواع تلویزیون در مجی کالا